El relleu del terme d' Onil es caracteritza per la seva varietat. Al Nord se situa la Serra d'Onil que compon una de les últimes ales de la Serra de Mariola. Al sud s’estén La Marjal, una planura que abans era un petit vergel i que actualment, després de ser dessecada al segle XVIII és terra de regadiu.

A l’Est ens podem trobar amb el Cabeçó de Fabanella i a l’Oest el Carrascal. D’aquestos dos naix el Biscoi i el Canal d'Alcoi. Despres, d’Oest a Est es troben Els Castellars, Buitrago, la Penya de l'Àguila i la Fenesosa, amb altures de 1.210 m., L'Ombria del Puig, 1.089 m., Solana de Tagüenga, 1018m, i més a l'Oest es pot trobar Vistabella i l'Atalaya, que donen nom a la Serra d'Onil.

Aquestes terres han estat desproveïdes de bona part de la vegetació arborada encara que actualment ja es veu una clara repoblació d’aquest tipus de vegetació.

Finalment cal esmentar els barrancs d'Onil com poden ser El Cagarnero, Torrià, La Cova, Els Sirers, Arcaeta entre altres.

DESCOBREIX L'ENTORN NATURAL COLIVENC

Molt prop del casc urbà de la Vila d'Onil es troba l'Ermita de Santa Anna, en un enclavament privilegiat amb una àmplia zona per a l'oci i esplai. El passeig per un dels senders o camins descobreix una sèrie de cases de camp, caserius i/ó masies, com La Torre o La Casa Madrid, envoltades d'un bell paisatge.

A l'oest del terme es troba un petit paratge natural conegut com a Vedat Escolar que, sota una immensa pineda, ofereix infraestructura bàsica per a una jornada d'oci.

La Serra d'Onil (últimes estribacions de l'aromàtica Serra de Mariola), la Serra de Catí o el Maigmó són uns altres dels atractius naturals del terme.

Entre els paratges naturals i llocs paisatgístics de l'Entorn Natural Colivenc destaquen:

  • Àrea recreativa Ermita de Santa Ana: En adreça Aquest, i a una mica més d'1 Km del nucli de la població. Per aquest paratge transcorre el sender europeu GR-7 i alguns senders locals.
  • Fabanella-Casa Tàpena: es troba quasi a 2 Km. del centre urbà i a escassos metres de l'Ermita de Santa Anna, complementa a l'àrea recreativa ja citada.
  • L'Arcà: aquest paratge es troba a un quilòmetre escàs de Fabanella. Allí es pot beure de l'aigua de la seua font.
  • Les Penyes Roges: per accedir a aquest bonic lloc, cal desplaçar-se amb cotxe cap a la zona Est del terme d'Onil. Aquest paratge frondós de vegetació de muntanya, arbustos i espècies d'aiguamolls, té rierols, una àmplia esplanada i està enclavat en plena Serra d'Onil. Des d'allí es pot veure l'emblemàtica Penya de l'Àguila. Existeixen zones d'escalada. També es pot realitzar rutes cap als paratges: Foietes, Els Castellets i Barranc de l'Escala, Collao, Masset de Cantó, la Mata, la Fondoma i El Reconco.

No hi ha cap dubte que el visitant podrà gaudir molt dels senders, camins i paratges naturals que anirà trobant-se caminant o amb bicicleta.

Entre els PR o senders valencians de petit o xicotet recorregut que transcorren per Onil destaquen:

  • PR-V 87: Onil - El Rebolcador - Castalla - Onil (21 km)
  • PR-V 88: Onil - El Reconco - Onil (20,5 km)
  • PR-V 89: Onil - Alt de la Barcella - Onil (21,3 km)
  • PR-V 90: Fonteta Soriano - Onil - Banyeres de Mariola(8,5 km)
  • PR-V 141: Casa Tàpena (Onil)- Xorret de Catí (Castalla) (17 km)
  • PR-V 160 (PARCIAL GR 7): Casa Tàpena - Mes de Prats (Onil) (32,3 km)