Del 22 d’Abril a l'1 de Maig, les festes dels Moros i Cristians en Honor a la Nostra Patrona la Mare de Déu de la Salut son sense dubte, la festivitat que mes volen els colivencs i en la que, de molt, més participa el ciutadà d'aquesta Vila.

 

Tenen el seu origen allà pel 1648. En aquest any, la pesta va assolar el nostre poble. Llavors, la nit del 22 d’Abril es varen despertar tres regidors del poble, dient que havien tingut un somni en el qual se'ls aconsellava recórrer a la Mare de Déu (coneguda com la Moreneta de les Eres) que tenien a una ermita casi oblidada a les afores del poble. La idea va ser acceptada tant pel Capellà com pel consell de la ciutat. Al dia següent van treure a la Imatge en rogativa recorrent en processó tots els carrers del poble. A partir d'eixe dia no van haver més morts per Pesta en Onil.

La nit del 22 d'abril es van cremar tots els mobles i robes possiblement infectades per evitar més contagis. A partir del 23 d'abril la pesta ja no va afectar més als colivencs, mentre que als pobles de la rodalia, la pesta continuava activa. És per aquest fet que el 22 d'Abril s’inauguren les festes amb la Nit de les fogueres.

Al dia següent, el 23 d’Abril, el dia gran per a la Nostra Patrona, tot el poble va a rebre-la al portal d'Onil, moment molt emotiu i esperat per tots els colivencs. Posteriorment es realitza la Processó de Benvinguda de la Patrona, missa major i la Mare de Déu passa d'estar en l'ermita a l’església Parroquial. Per la vesprada i fins al final de les festes es realitzen les novenes en l’església parroquial.

Després, dels dies 24 al 26 d’Abril, es celebren les danses i les retretes. El 27 d’Abril, la Nit de l’Olleta i finalment del 28 a l'1 de Maig les festes de Moros i Cristians.

El 28 se celebra el Dia de l’Entrà, el 29 el Primer dia de Trons, el 30 el Dia de la Desfilada o segon Dia de Trons i finalment l'1 de Maig, última jornada de festes, el Dia de la Processó de comiat de la Patrona, en la qual tornem la Mare de Déu a la seua ermita.