La festa del Nostre Senyor Robat, va celebrant-se en Onil des de 1824 els dies 28, 29 i 30 de Novembre. Es una festa purament eclesiàstica, ja que es celebra el retorn de la Sagrada Forma consagrada al poble d'Onil després de que aquesta fou robada. Paral•lelament també se celebren diversos actes culturals i un Pelegrinatge. El 28 de novembre, és el Dia del Nostre Senyor Robat (festa laboral local), i se celebra la Solemne Processó en el seu honor.

 

La historia comença un dia de 1824 quan el Reverend D. Francesc Tormo va consagrar aquell pa i el vi. Llavors, en la matinada del 4 al 5 de Novembre, Nicolàs Bernabeu, natural de Tibi, va robar el viril d’or que contenia en el seu interior la Sagrada Forma.

Quan va arribar a Tibi, la va amagar a corre-cuita, en el paratge de la "Volta Blanca". Posteriorment i pensant-se que aquell no era un bon lloc, el va amagar en " La Pedrera", també en el terme municipal de Tibi.

Llavors, quan va creure que estava ben amagat, va anar a Alacant a vendre varies peces. Allà en l’argenteria de Amérigo, el comerciant es va adonar que li volien vendre una peça robada. En aquell moment, Nicolàs Bernabeu fou detingut i el van tancar en el calabós del Palau en Onil.

Tots els colivencs buscaven la sagrada forma per el voltant del poble, però va ser Teresa Carbonell, veïna de Tibi, qui la va trobar en "La Pedrera". Avisats tots els pobles de la comarca, els habitats d'Onil, Tibi i Castalla varen anar fins a "La Pedrera" de Tibi per tal d'acompanyar la sagrada forma fins a Onil. A partir de llavors, s'instauren tres dies d’oració i desgravi degut al sacrilegi comes. Dies de festa que arriben fins als nostres dies, no soles com a reparació si no com a gran goig per privilegi de tenir des de llavors la mateixa "Sagrada Forma" incorrupta al nostre Poble.