Dilluns 22 d'abril

Programa d'actes:

A les 00:00h, 02:00h i 04:00h: volteig general de campanes

A les 19h: recepció dels "Dolçainers" en la Plaça Major, posterior pasacarrer

A les 22h: traca, pasacarrer i començament de la tradicional "Cremà de les Fogueres"

Fa uns 370 anys, Onil tenia una mica més de 500 habitants. En aquest any, la pesta va assolar el nostre poble. Explica la tradició que el 22 d'abril, tres regidors cadascun per separat tenen un somni pel qual se'ls aconsella recórrer a la Verge, que, en una ermita gairebé oblidada, existia a les afores del poble. La idea és acceptada tant pel rector com pel Consell de la Ciutat, traient a rogativa al dia següent 23 d'abril, a la Mare de Déu de la seva ermita i recorrent en processó tots els carrers del poble. A partir d'aquest dia ja no hi va haver més morts per pesta a Onil...

Es van cremar tots els mobles i robes possiblement infectades per evitar més contagis. A partir del 23 d'abril la pesta ja no va afectar els "colivencs", mentre que, en els pobles de les rodalies, la pesta continuava activa causant estralls.

És per aquest fet que el 22 d'abril s'inauguren les festes amb la Nit de les Fogueres en honor a la Nostra Patrona Mare de Déu de la Salut. Els veïns es reuneixen al carrer per compartir sopar al voltant d'una foguera. Les flames de les fogueres il·luminen tot el poble durant esta nit, oferint una vista aèria espectacular.


Un cop acaba el sopar comença l'espectacle pirotècnic. Els més agosarats es llancen a explotar coets borratxos pels carrers del poble. Pólvora, soroll i foc. Adrenalina en estat pur.