Sant Jaume i Santa Anna, El Pilar, Sant Cristòfol, Nit dels Fatxos, Reis Mags

 

SANT JAUME I SANTA ANNA, 25 i 26 De Juliol, festivitat que se celebra en la pedania del paratge de Santa Ana-Fabanella, en la que és quasi obligat la visita a l'Ermita de Santa Anna, als afores del poble (aprox. A 2 Km.), per a visitar el porrat i els concursos populars (bot, carreres i tir de pedra o barra, on el premi és un conill a cada guanyador) i revetlles que allí s’organitzen durant estos dos dies.

EL PILAR, el 12 d’octubre, en El Carrer de la Menora (C/ Dr. Salcedo), una processó en què s’ha integrat la Guàrdia Civil i que porta a l’Església a la Imatge, i se celebra la Missa en el seu honor. De volta al carrer, els seus veïns obsequien tots els acompanyants i veïnats a una degustació de pastes colivenques. Se celebren jocs populars i revetlla.

SANT CRISTÒFOL, Patró dels Conductors, 10 de juliol, els veïns del barri del mateix nom, situat al nucli antic de la Vila, organitza esta festivitat, invitant a la benedicció de vehicles pel Capellà-rector, que es realitza en la porta de l’Església o del Palau Municipal (Plaça Major).

“NIT DELS FATXOS”, nit del 24 de desembre Nit de Nadal, els veïns d'Onil, els colivencs, roden uns fatxos d’espart (denominat “totxa”) fent molinets, pels carrers de la població, que es confeccionen en la Serra d'Onil. En la Plaça Major es realitza un concurs, al fatxo més gran que es puga rodar, al fatxo més xicotet, al fatxo més artístic, a la persona de major edat que rode fatxos, al xiquet o xiqueta de menor edat que rode fatxos de forma autònoma (premi: un “arguilando” o lot nadalenc)

FESTA DEL REIS MAGS, del 4 al 6 de gener, dia 4 de gener “Dia del Patge”, l’herald de SS.MM Els Reis Mags d'Orient fa la seua entrada en la Vila d'Onil, el 5 de gener és la Nit dels Reis (amb la tradicional cavalcada), els xiquets colivencs esperen a SS. MM els Reis Mags d’Orient acompanyats amb tot el seu seguici, i si els xiquets s’han portat bé, els portaran els regals que els sol•licitaven en les seues cartes, per a esta nit màgica de gener.